Learning Photoshop Portrait Retouching

Go to class
Write Review

Free Online Course: Learning Photoshop Portrait Retouching provided by LinkedIn Learning is a comprehensive online course, which lasts for 6 hours worth of material. The course is taught in English and is free of charge. Upon completion of the course, you can receive an e-certificate from LinkedIn Learning. Learning Photoshop Portrait Retouching is taught by Chris Orwig.

Overview
  • Learn how to use Adobe Photoshop to bring out the best in your portraits by retouching faces, correcting distortion, removing distractions, cleaning up the background, and more.

Syllabus
  • Introduction

    • Welcome
    • Challenges
    • Resources
    • Exercise files
    1. Clean Up the Background
    • Removing distractions with the Spot Healing Brush
    • Cloning away problems on a new layer
    • Harnessing the magic of Content-Aware Fill
    • Removing a lamppost and Content-Aware Crop
    • Painting in a solid color into the background
    • Improving the color and brightness of the background
    • Fixing a backdrop with the Patch tool
    • Challenge: Removing distractions
    • Solution: Removing distractions
    2. Remove and Improve
    • Logo removal with the Patch tool
    • Advanced Content-Aware Fill improvements
    • Using Patch, Clone, and Heal for the best results
    • Removing jewelry
    • Removing lint
    • Challenge: Removing a logo
    • Solution: Removing a logo
    3. Shape, Sculpt, and Modify
    • Thinning the body
    • Sculpting with Liquify as a smart filter
    • Fixing clothing and hair
    • Removing unflattering distortion
    • Fixing the ears
    • Changing the face with Face-Aware Liquify
    • Challenge: Removing distractions
    • Solution: Removing distractions
    4. Improve Skin
    • Simple skin clean up
    • Removing acne and fixing discoloration
    • Fixing sunburned skin
    • Improving skin with Camera Raw and Photoshop
    • Using the Healing Brush for consistent results
    • Fixing shiny skin with Curves and masking
    • Fixing details and brightness
    • Challenge: Improving skin
    • Solution: Improving skin
    5. Remove Shadows and Wrinkles
    • Quick work with the Patch tool
    • Natural looking wrinkle reduction
    • Removing difficult shadows around the eyes
    • Wrinkle reduction 101
    • Removing wrinkles with blending modes
    • Learning how to use the Dodge tool
    • Expert wrinkle removal with the Dodge tool
    • Challenge: Shadow removal
    • Solution: Shadow removal
    6. Improve Eyes
    • Making eyes sparkle
    • Brightening and coloring the eyes
    • Creating vivid eye color
    • Opening a closed eye
    • Fixing eye details
    • Improving the whites of the eyes
    • Fixing a common issue with glasses
    • Challenge: Adding sparkle and changing color
    • Solution: Adding sparkle and changing color
    7. Whiten Teeth and Change Makeup
    • Whitening teeth
    • Fixing a discolored tooth
    • Changing makeup color on the lips
    • Challenge: Teeth whitening
    • Solution: Teeth whitening
    8. Hair
    • Changing hair color
    • Hiding roots
    • Removing stray hairs
    • Removing stray hairs on a complex background
    • Using select and mask to fix hair
    • Challenge: Fixing stray hairs and improving color
    • Solution: Fixing stray hairs and improving color
    9. Using Multiple Frames
    • What to do when the subject blinks
    • Combining the best from two frames
    • Challenge: Improving a group portrait
    • Solution: Improving a group portrait
    10. Bonus Tips and Advanced Challenges
    • Retouching a black and white portrait
    • Removing and changing the background
    • Applying creative effects to a portrait
    • Challenge: Advanced background clean up
    • Solution: Advanced background clean up
    • Improving skin mini project
    • Challenge: Improving skin
    • Solution: Improving skin, part 1
    • Solution: Advanced skin smoothing, part 2
    Conclusion
    • Next steps