Java Essential Training for Students

Go to class
Write Review

Free Online Course: Java Essential Training for Students provided by LinkedIn Learning is a comprehensive online course, which lasts for 3-4 hours worth of material. The course is taught in English and is free of charge. Upon completion of the course, you can receive an e-certificate from LinkedIn Learning. Java Essential Training for Students is taught by Peggy Fisher.

Overview
  • Taking a college-level programming course? Maximize your learning with these Java tutorials.

Syllabus
  • Introduction

    • Welcome
    • What you should know
    • Using the exercise files
    • Challenges explained
    1. Command Level Programming
    • Exploring command level programming
    • Introducing environment variables
    • Getting started with parsing
    • Challenge: Hello world
    • Solution: Hello world
    2. Basics Review
    • Reviewing data types
    • Using decisions
    • Managing loops
    • Creating user-defined methods
    • Understanding overloaded methods
    • Challenge: College cost app
    • Solution: College cost app
    3. Debugging
    • Troubleshooting with debugging
    • Setting breakpoints
    • Stepping through the code
    • Command line debugging
    • Challenge: Debugging
    • Solution: Debugging
    4. Java API
    • Exploring the Java API
    • Creating and importing JAR files
    • Improving your program with error handling
    • Challenge: API
    • Solution: API
    5. Simulations and Algorithm Analysis
    • Using simulations
    • Random number generator
    • Analyzing algorithms
    • Leveraging recursion
    • Challenge: Monte Carlo
    • Solution: Monte Carlo
    6. Classes and Objects
    • Designing for object-oriented programming
    • Diagramming with UML
    • Creating classes
    • Using encapsulation
    • Instantiating classes
    • Avoiding null references
    • Challenge: Kathie's Catering
    • Solution: Kathie's Catering
    7. More on Classes
    • Introducing inheritance
    • Working with interfaces
    • Comparing objects with the comparable interface
    • Using polymorphism
    • Establishing abstract classes
    • Challenge: Pizza ordering app
    • Solution: Pizza ordering app
    8. Data Structures
    • Storing items with arrays
    • Sorting arrays with the array API
    • Utilizing 2D arrays
    • Managing ArrayLists
    • Enhanced for Loop
    • Challenge: Name finder
    • Solution: Name finder
    Conclusion
    • Next steps