C++ Essential Training

Go to class
Write Review

Free Online Course: C++ Essential Training provided by LinkedIn Learning is a comprehensive online course, which lasts for 7 hours worth of material. The course is taught in English and is free of charge. Upon completion of the course, you can receive an e-certificate from LinkedIn Learning. C++ Essential Training is taught by Bill Weinman.

Overview
  • Learn C++ programming, starting with the basics. Explore C++ syntax, operators, loops, functions, data structures, classes, templates, and more.

Syllabus
  • Introduction

    • Learn C++
    • Using the exercise files
    • What is C++?
    • The structure of this course
    1. Toolchain and Installation
    • The C++ toolchain
    • Using Xcode with the exercises
    • Using Visual Studio with the exercises
    2. Basic Syntax
    • Introduction to basic syntax
    • Anatomy of a C++ program
    • Statements and expressions
    • Identifiers
    • Defining variables
    • Pointers
    • References
    • Primitive arrays
    • Primitive strings
    • Conditionals
    • The branching conditional
    • Looping with while and do
    • Iterating with for
    • Range-based for loop
    • Structures
    • Functions
    • Classes
    • Using stdout
    • Challenge: Count elements
    • Solution: Count elements
    3. Data Types
    • Overview of data types
    • Integer types
    • Integer sizes
    • Fixed-size integers
    • Floating-point types
    • Characters and strings
    • Character escape sequences
    • Qualifiers
    • References
    • Structured data
    • Bit fields
    • Enumerations
    • Unions
    • Defining types with typedef
    • The void type
    • The auto type
    • Unambiguous null pointer constant
    • Challenge: A library card data structure
    • Solution: A library card data structure
    4. Operators
    • Common operators
    • Compound assignment operators
    • Increment and decrement operators
    • Comparison (relational) operators
    • Logical operators
    • Bitwise operators
    • Ternary conditional operator
    • Dynamic memory operators
    • Type cast
    • Using sizeof
    • Using typeid
    • Operator precedence
    • Challenge: Prime numbers
    • Solution: Prime numbers
    5. Functions
    • Overview of C++ functions
    • Creating a function
    • Passing values to a function
    • Using automatic and static variables
    • Returning values from a function
    • Using function pointers
    • Overloading function names
    • Defining a variable number of arguments
    • Using recursion
    • Challenge: Non-recursive factorial
    • Solution: Non-recursive factorial
    6. Classes and Objects
    • Overview of classes and objects
    • Defining a class
    • Data members
    • Function members
    • Constructors and destructors
    • Overloading operators
    • Overloading operators with functions
    • Challenge: Non-member operators
    • Solution: Non-member operators
    7. Templates
    • Understanding templates
    • Template functions
    • Template classes
    • Challenge: Template factorial
    • Solution: Template factorial
    8. Standard Library
    • Overview of the Standard Library
    • File I/O
    • Binary files
    • File management
    • Unformatted character I/O
    • Formatted character I/O
    • Working with integers and real numbers
    • String functions
    • Handling system errors
    • Challenge: Transform a file
    • Solution: Transform a file
    9. Standard Template Library
    • Overview of the STL
    • Vectors
    • Strings
    • I/O streams
    • Handling exceptions
    • Challenge: Transform a file (STL)
    • Solution: Transform a file (STL)
    10. Final Project: A Deck of Cards
    • Challenge: Requirements
    • Demonstration of the project
    • Solution: A deck of cards
    Conclusion
    • Thank you